Waarom Emma Wandelt: Uitzonderlijke Panorama's

Wandelen brengt mijn gedachten tot rust, geeft me het gevoel dat mijn lichaam een inspanning moet doen en biedt me de gelegenheid om nieuwe plekjes te ontdekken. Dat zijn maar enkele van de redenen waarom ik zo zot ben van wandelen!

Ik heb het al vaak gehoord: ‘ga toch eens lopen, dat is goed voor je conditie en doet zo veel deugd!’ Niets van, op z’n zachts gezegd, lopen is helemaal niets voor mij. Ik vind het maar saai en vervelend, net zoals andere mensen wandelen misschien wel saai zullen vinden. Maar wandelen heeft een groot voordeel dat andere sporten niet hebben, ik kan namelijk prachtige plekjes gaan ontdekken terwijl ik wat sport doe. De juiste dosis avontuur maakt elke wandeling dan opnieuw weer spannend! 

Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar België telt heel erg veel prachtige wandelingen en sommige van deze paden komen uit op wel heel waanzinnige uitzichten! Omdat ik deze niet alleen voor mezelf wil houden, deel ik hier alvast een aantal pareltjes die absoluut de moeite waard zijn om zelf eens te gaan ontdekken.

HET PARK VAN HURFOOZ 

Een van de unieke locaties die ik bij toeval mocht ontdekken is het park van Furfooz. Deze plek is mij aanbevolen geweest door een lokale Airbnb host in de regio van Dinant. Nu hoor ik je alvast denken, dat is niet bepaald bij de deur toch? Inderdaad, maar niets is leuker dan een weekendje gaan wandelen in een nieuwe streek!

Dit park is eigenlijk een beschermd natuurgebied waar je verschillende archeologische en geologische schatten kan terugvinden. Net voorbij de start van de wandeling, die overigens ongeveer 4 kilometer lang is, kun je al de overblijfselen van een Romeins badhuis gaan bewonderen. Wat verderop is het dan weer mogelijk af te dalen in een soort van grot dat uitgeeft op een uitzonderlijk zicht over de beboste regio. O ja, en dan vergeet ik nog de prehistorische grotten te vermelden waar je eens een kijkje kunt nemen!

Onnodig te vermelden dat een wandeling hier een heuse belevenis is, het vergt dan ook wat zin voor avontuur en degelijke wandelschoenen. Ook al lijkt de wandeling met z’n 4 kilometer niet heel erg lang, toch zorgt al het stijgen en dalen er wel voor dat je een paar uurtjes zoet bent. Je wilt natuurlijk ook eens stoppen bij al die bezienswaardigheden en genieten van een drankje aan de rivier Lesse. In ruil voor een kleine toegangsprijs steun je ook nog eens het behoud van het park!

LE HéROU


Weinig panorama’s zijn te vergelijken met deze van Le Hérou, dat eveneens een behoorlijk avontuurlijke wandeling is. Daarom vraagt dit pad ook degelijke wandelschoenen en heel wat uithoudingsvermogen. Aan allen die beweren dat wandelen geen sport is, ik daag jullie uit om deze wandeling eens te proberen!

Je klautert namelijk over heel wat rotsen en op de rand van de hoge kliffen, uitkijkend over de beboste riviervallei kun je je heel eventjes koning of koningin van de wereld voelen. Maar voorzichtigheid is wel extreem belangrijk, een accident is snel gebeurd, en hier zijn geen vangrails om je tegen te houden. Daarom doe je deze wandeling het best niet bij glad weer.

Parkeer je auto aan parking “près du Belvédère de Nadrin” en ga recht het bos in om de wandeling te starten. Hier kom je later ook weer uit. De korte, maar behoorlijk avontuurlijke wandeling van 3,5 km over het schiereiland voert je langs de rotsen, waarbij je je af en toe zelfs aan kettingen moet vasthouden, tot aan de bedding van de rivier de Ourthe. Vind je de wandeling maar wat kort? Dan heb je de gelegenheid om er nog wat kilometers aan te plakken. Er zijn hier namelijk een heleboel paden om je weg te verlengen. Wil je gewoon van het uitzicht genieten? Loop dan een paar honderd meter het pad op, je hoeft immers niet de hele wandeling te doen om dit prachtige zicht te aanschouwen!

het meer van bütgenbach


Je hebt misschien nog nooit van Bütgenbach gehoord, maar dit dorpje aan de grens met Duitsland heeft heel wat te bieden! Onder andere een prachtig meer waar je langs bosrijke paden helemaal omheen kan wandelen. En ja, ook bij deze wandeling kun je genieten van een waanzinnig uitzicht, dit keer over een stil meer dat bij het juiste weer een perfecte reflectie geeft van zijn omgeving.

Dit meer wordt op zijn plaats gehouden door een gigantische stuwdam, waar je zal passeren tijdens deze 10 km lange wandeling. Start je wandeling naast de ingang van Camping Worriken, waar een ruime parking is, en volg de houten bordjes ‘Rund um den See’ of de gele rechthoeken. Verder kun je je verwachten aan stijgen en dalen op oneffen paadjes, drassige riviermondingen waar je gelukkig vlot overheen geraakt en af een toe een watersporter die je gedag zwaait. Maak zeker gebruik van de bankjes onderweg om even te rusten en te genieten van het zicht! 

 In de zomer wordt dit meer gebruikt voor allerlei soorten watersport, maar wanneer het seizoen voorbij is, kun je hier in alle rust komen wandelen, er is namelijk amper een kat te bekennen! Zelfs als het weer wat minder mee zit, laat je dan zeker niet weerhouden. De bomen bieden best wat beschutting en met een degelijke regenjas en schoenen die tegen wat vuil kunnen, kan je zeker wel een vlaagje aan. Bovendien ruikt zo’n natgeregend natuurlandschap echt wel heerlijk!

Dus, wat denk je? Wandelen klinkt ineens heel wat leuker toch? Op mijn reisblog bespreek ik wel vaker fijne plaatsen om te gaan wandelen in België, want telkens weer iets nieuws ontdekken maakt wandelen steeds opnieuw interessant. Haal daarom die wandelschoenen maar van onder stof, het is tijd voor nieuwe ontdekkingstocht!


                                                                                                                   

lees ook

Tips & voordelen van trainen in het water

Tips & voordelen van trainen in het water

Training

Van water tot peddelsport: de kano

Van water tot peddelsport: de kano

Zwemmen

Waarom Emma Wandelt: Vlaanderens Verborgen Pareltjes

Waarom Emma Wandelt: Vlaanderens Verborgen Pareltjes

Wandelen

In vijf stappen herstarten na een sportpauze

De grijze wintermaanden nodigden niet meteen uit om te sporten. Heb je de voorbije maanden jezelf wat laten gaan en ligt…

Training