Tips & voordelen van trainen in het water

In plaats van op het droge te sporten, kan je jezelf eens verplaatsen naar het zwembad. Bewegen in water brengt veel voordelen met zich mee. Wij zetten ze voor jou op een rijtje.

1. Training voor het hele lichaam
Bij zwemmen gebruik je zowel je boven-als onderlichaam. Elke spier in je lichaam is betrokken. Doordat je zoveel spieren gebruikt, verbruik je ook nog eens enorm veel calorieën.

2. Zwemmen belast je lichaam niet
Zwemmen is een vriendelijke sport voor je spieren, pezen en gewrichten. Het is een low-impact bezigheid. In het water weeg je 90% minder dan daarbuiten. Om die reden kan je gemakkelijk bewegen in het water zonder dat je je spieren (over)belast. Denk maar aan de situatie dat je in het water jezelf kan opdrukken met maar 1 vinger terwijl dit op het droge niet waar zou zijn.
Voor sporters met blessures zijn zwemtrainingen bovendien een mooi alternatief om toch hun conditie op peil te houden.

3. Conditie-en krachttraining in één
We hebben al aangegeven dat je met zwemmen veel calorieën verbruikt. Naast het conditionele aspect van zwemmen, is het ook een ware weerstands/krachttraining.
De weerstand die je ervaart komt van het water zelf. Deze is dichter dan lucht waardoor je bij elke beweging meer weerstand moet overwinnen. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen vet verbrandt, maar ook je spiermasse opbouwt.
Doe verschillende oefeningen en slagen voor variatie zodat je je spieren op allerlei manieren aanspreekt.

4. Cardiovasculaire voordelen
Zwemmen is niet alleen voordelig voor je gewrichten, pezen en spieren, maar ook voor je hart. Het water voert meer druk uit dan de lucht. Die druk zorgt ervoor dat je bloed makkelijker naar je hart terugstroomt en je hart tot 15% minder hard moet werken.

5. Versterkt de capaciteit van de longen
Onterecht wordt er soms gedacht dat zwembadlucht niet ‘gezond’ is. Astmapatiënten krijgen immers vaak het advies om te zwemmen omdat het warme en vochtige klimaat beter is voor de luchtwegen. Daarbij vergroot zwemmen (en sporten in het algemeen) de longcapaciteit en verbetert het de ademhaling.

6. Lichamelijke en mentale gezondheid
Zwemmen werkt ontspannend. In het water dobberen op zich wordt al door veel mensen als ontspannend ervaren. Je hartslag ligt lager dan bij inspanningen op het droge waardoor je meer tot rust komt. Bewegen in het water heeft een ontspannende werking waardoor stress snel zal verminderen. Daarbij ontspant het de spieren, dus mensen met stijve of gespannen spieren kunnen ontspanning vinden in het zwembad.

7. Geschikt voor iedereen
We hebben het al aangehaald, maar zwemmen vangt veel druk en gewicht op waardoor de belasting van gewrichten e.d. minimaal is. Zwemmen is daarom geschikt voor iedereen, jong, oud, personen met overgewicht, mensen met een blessure,…

8. Je zweet niet
Hoewel het een natuurlijke reactie is van het lichaam, schamen veel mensen zich tijdens het sporten omdat ze (overmatig) zweten.
In tegenstelling tot sporten op het droge, zweet je in het water niet of ziet men dit niet.
Voor velen is dit dan ook een boost voor het zelfvertrouwen en neemt dit een groot deel van het schaamtegevoel weg. 


Naast deze voordelen van beweging in het water, geven we jullie graag ook nog enkele tips mee om jullie over de schreef te trekken en het zwembad op te zoeken!

1. Met partner
Zoek je een metgezel om naar het zwembad te trekken. Als je met twee (of meer) afspreekt heb je die sociale controle en druk van te ‘moeten’ gaan. Spreek een vast moment af in de week en probeer jullie hier aan te houden. Zo wordt dit een routine en een onderdeel van je wekelijkse planning.

2. In groep
Je kan je ook altijd inschrijven voor groepslessen of gaan zwemmen op momenten dat het zwembad open is voor bepaalde doelgroepen. Zo voorzien sommige gemeentes een uurtje vrouwenzwemmen, zwemmen voor zwangere vrouwen,…
Op deze tijdstippen is er een homogene groep aanwezig waardoor je je meer op je gemak kan voelen en het neemt je onzekerheden weg.

3. Veilige omgeving
Als je nog niet vaak in het water hebt vertoeft, zorg je best dat je eerst een veiligheidsgevoel creëert.
Ga niet te snel naar het diepe gedeelte van het zwembad, ja kan je baantjes ook in de breedte trekken. Zwem in de buurt van de redder of in een zwembad waar een redder aanwezig is. Voorzie de nodige attributen die jij nodig acht tijdens het zwemmen (bandjes, flexi Beam, plankje,…).

4. Essentiële zaken
Om de beleving van het water en zwemmen optimaal te beleven, stel je je outfit best zo samen dat je jezelf comfortabel voelt.
Denk aan een badmuts (in sommige zwembaden is dit verplicht!), een duikbril, oordoppen, hulpmiddelen zoals flexi Beam, bandjes,…


                                                                                                                   

lees ook

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: Tom Teulingkx vertelt je meer over het belang van een goede revalidatie.

Preventie Training Gezondheid

Bij de sportarts: Steken en krampen tijdens het sporten

Bij de sportarts: Tom Teulingkx vertelt je meer over steken en krampen tijdens het sporten.

Training Joggen Preventie

Deel 1: Guido Everaert bereidt zich voor op zijn eerste marathon

Geef mij het rustige ritme van mijn stappen. Ja, ik tel ze soms.Geef mij het geruststellend geluid van de Strava-stem die…

Training Joggen

In vijf stappen herstarten na een sportpauze

De grijze wintermaanden nodigden niet meteen uit om te sporten. Heb je de voorbije maanden jezelf wat laten gaan en ligt…

Training