Is nuchter trainen goed?

Moet je ontbijten voordat je gaat sporten? Dit is een vraag die veel duuratleten zich stellen. Volgens sommige bronnen is het niet goed om nuchter te trainen, terwijl anderen wel zeggen dat nuchter trainen goed is om je gezondheid en prestaties te verbeteren. Wil jij weten of nuchter trainen goed voor je is of niet, lees dan snel meer!

Wat is nuchter trainen precies?

Nuchter trainen betekent dat je ’s morgens eerst gaat trainen, zonder dat je ontbeten hebt. Een glas water of kopje koffie drinken kan geen kwaad maar er zou wel minstens 8 uur tussen je vorige maaltijd en het begin van je training moeten zitten. Melk en suiker toevoegen aan je koffie moet je dan ook wel even laten voor wat het is., want het is de bedoeling dat je “leeg” vertrekt en dus geen calorieën binnenkrijgt voor je start. 


5 POSITIEVE PUNTEN

1. 50% meer vet VERBRUIK

Als je nuchter sport, wordt het hormoon 'adrenaline' verhoogd. En adrenaline zorgt voor meer vetverbranding. 

2. BETER PRESTEREN

Bepaalde soort eiwitten  (enzymen) die  suikers en vetten afbreken, gaan beter werken tijdens en na een periode van nuchter trainen.
Daarnaast kunnen vetten in de spier beter gebruikt worden in spiervezels, hierdoor kan er meer suiker gespaard worden tijdens lange trainingen.
Als je meer nuchter traint, leer je je bloedglucose beter op peil te houden. Hierdoor zal je minder suikerspiegeldipjes krijgen (hypoglycemie).

3. MINDER LACTAATPRODUCTIE 

Het punt tot verzuring en het opstapelen van lactaat wil iedere atleet zo lang mogelijk rekken. Als je nuchter traint, wordt de lactaatproductie onderdrukt.

4. MINDER INSULINEGEVOEILIGHEID

Dat cellen ongevoelig worden voor het opnemen van insuline, is een steeds groter gezondheidsprobleem in de Westerse wereld. Wanneer je nuchter traint, wordt je lichaam terug gevoeliger voor het opnemen van insuline, dit beïnvloedt het aantal suikers in je spieren.

5. MINDER GEWICHTSTOENAME

Door nuchter te trainen, zal de vetverbranding de hele dag hoger zijn, wat mogelijk een verklaring is voor het tegengaan van gewichtstoename.


VOOR WIE IS NUCHTER TRAINEN GOED?

De beginnende loper om je vetverbranding en uithouding te stimuleren, een gezond gewicht te behouden en insulineresistentie te voorkomen.

De gevorderde recreatieve loper om je basisuithouding te verbeteren door aan een bepaalde loopsnelheid, meer vetten en minder suikers te gebruiken .

De competitieloper om aanpassingen in de spier te stimuleren die kunnen leiden tot prestatieverhoging.


HOE BEGIN JE ERAAN?

Bouw de duur op van 15min tot 60min. Gevorderde atleten kunnen al tot maximaal 90-120 minuten nuchter lopen. De ideale intensiteit zit in trainingszone 1 en/of 2. 

ENKELE TIPS

Drink een glas water of eventueel een tas koffie (zonder suiker en melk) voor je vertrekt 
- Leg je loopkledij in de avond klaar, zo kan je in de ochtend snel starten
- Neem een energiereep of energiegel mee in geval van nood
- Koolhydraten en eiwitten nadien eten is heel belangrijk
- Ga niet altijd nuchter lopen want trainingsvariatie is goedDit artikel werd geschreven door Stijn Witters in samenwerking met Go Dare


                                                                                                                   

lees ook

Excuses verbranden geen calorieën! Ready, set, GO met deze tips: DEEL 1

Gepland om te gaan wandelen, lopen, skeeleren, zwemmen, …? Lukt het je niet direct om effectief te vertrekken? Zeer herkenbaar…

Training

Deel 3: Guido Everaert bereidt zich voor op zijn eerste marathon

De dag van de marathon. Eigenlijk moet ik zeggen de dagen voor de marathon. Zenuwachtiger dan voor mijn trouw, nerveuzer…

Joggen Training

Moving Jelly Belly

De feestdagen zijn bijna in het land en we kennen het allemaal: eten, eten, eten. "Dat hoort tenslotte bij de traditie en…

Lopen in het donker doe je zo!

Het jaar loopt op zijn einde en het wordt steeds sneller donker. De kans is dan ook groot dat je in deze periode in het…