Excuses verbranden geen calorieën! Ready, set, GO met deze tips: DEEL 1

Gepland om te gaan wandelen, lopen, skeeleren, zwemmen, …? En lukt het je niet direct om effectief te vertrekken? Zeer herkenbaar voor bijna elke sporter! Hier zijn vaak verschillende redenen voor: te koud, het regent, het is donker, drukke dag op het werk, kinderen die om je aandacht vragen, eten moet nog klaargemaakt worden, zware benen/hoofd, vermoeid, geen tijd, … 

Het positieve nieuws is dat dit vaak externe factoren zijn die ervoor zorgen dat je de motivatie verliest. Waarom is dit positief nieuws? Dit wil zeggen dat je voordien wél de juiste interne motivatie had om te gaan. Als dit er niet is, is het veel moeilijker om je over deze drempel heen te zetten. Ten tweede kunnen externe factoren ook makkelijker omzeild en/of overwonnen worden. Weet dus dat je al half begonnen bent door jezelf voor te nemen dat je effectief gaat sporten. Kwestie van de positieve dingen te benoemen en te kunnen zien.

Probeer eens één (of meerdere) van onze tips toe te passen en je zal zien dat deze externe factoren steeds minder en minder invloed zullen hebben!

1. sportkledij aantrekken

“De tijd is aangebroken. Ik kan nu gaan sporten! Wacht… Waar is mijn broek? Is mijn T-shirt al gewassen? En het is redelijk koud. Ik moet echt dringend een nieuwe sporttrui kopen. Wanneer ik dit allemaal heb gevonden ben ik 10 minuten verder…”

Sportkledij kan zo comfortabel zitten en is dus ook ideale kledij om in te werken. Je hoeft nadien geen materiaal meer te gaan zoeken, want je hebt alles al aan. Of je hebt alleszins al het ‘opzoekwerk’ gedaan. Kan je geen sportkledij aandoen tijdens het werk (werk je op kantoor/verplaatsing)? Leg het dan ’s ochtends klaar op een plek waar je het na het werk sowieso ziet liggen. Of neem het mee en kleed je om als je naar huis vertrekt. Je komt ook nog eens sportief over bij je collega’s. Double win!


2. SAMEN SPORTEN

Zelf bepalen waar, wanneer en hoe je sport is zalig. Geen ontkennen aan. Maar als je kampt met motivatieproblemen, kan dit wel een wondermiddel zijn! Hoor eens rond in je vrienden- en kennissenkring of er iemand mee wil gaan sporten. Door samen af te spreken, zal je minder snel afzeggen.

Ken je niemand in je directe omgeving? Social Media to the rescue! Er bestaan talloze groepen op Facebook waar je een oproep kan plaatsen en hier wordt veel gebruik van gemaakt. Zo heb je bijvoorbeeld de groep ‘Runningfriends’ voor onze lopende lezers of ‘Samen sportief’ als je een andere sport dan lopen wil gaan doen. 


3. muziek/podcast

Muziek kan veel betekenen voor veel mensen. Ben jij hier één van? Zet een leuk opzwepend muziekje op waar je energie van krijgt. Dan krijg je zin om actief bezig te zijn. Uiteraard kan sporten met muziek ook enorm veel doen aan je gemoed!

Er zijn ook vele sporters die, tijdens duurinspanningen, graag een podcast luisteren. Dit is een ideaal moment, om zonder gestoord te worden, aandachtig te luisteren naar wat er gezegd wordt. Op zoek naar een podcast over lopen? Hier alvast 6 podcasts over lopen.


4. eten

Eten?! Ja, eten. Wanneer je te weinig brandstof hebt in je lichaam, kan je jezelf ‘loom’ voelen. Het kan helpen om bijvoorbeeld een boterham met honing of kaas te eten wanneer je over enkele uren van plan bent om te gaan lopen. Wanneer je lichaam te weinig brandstof heeft, zal het in ‘spaarstand’ gaan om niet nodeloos veel energie te verbruiken. Meer tips & tricks hebben we hier.


5. wees niet te streng 

Eigen aan de mens is zichzelf pushen om toch het onderste uit de kan te halen tijdens een beweegsessie. Sneller lopen, verder fietsen, doen wat vorige keer niet of minder goed gelukt is. Dit kan, we zeggen niet dat dit altijd en voor iedereen zo is,  ervoor zorgen dat je vergeet waarom je beweegt. Tot het einde van de straat lopen/wandelen/fietsen/skeeleren/… en terug wandelen is al minstens 5 minuten aan beweging die je anders niet had gehad. Aan iedereen die hier niet tevreden mee is: je mag dan wel je fysieke ‘uitdaging’ niet hebben behaald, maar wel met glans de mentale barrière doorbroken om alsnog te starten aan je beweegsessie! Wederom: probeer de positieve kanten te bekijken. Die zijn er zoveel meer dan de negatieve.


Hou zeker ons blog in de gaten voor de volgende tips!

SAMEN SPORT JE MEER

Met de campagne 'Samen sport je meer' wil Sport Vlaanderen mensen motiveren om samen met een sportbuddy te starten met sporten. Ga zelf de uitdaging aan en schrijf je in!

Iedereen weet dat sporten (bijna) altijd fijner is als je het samen doet. Of het nu bij het lopen, fietsen, wandelen of fitnessen is: een sportbuddy motiveert je en helpt je om je sportieve voornemens langer vol te houden.
Daarom lanceerde Sport Vlaanderen op 17 januari de campagne Samen sport je meer.
We roepen alle Vlamingen op om een sportbuddy te zoeken en elkaar uit te dagen om samen te beginnen sporten. Wie zich registreert op onze website, helpen we op weg én motiveren we acht weken lang met tips en leuke uitdagingen.

Wil je zelf meer bewegen of sporten in 2022? Of wil je een collega, familielid of vriend op weg helpen als inspirerende sportbuddy? Schrijf je dan zeker in via www.sport.vlaanderen/samensportjemeer

Maak zo van 2022 het jaar van de sportieve ommekeer, samen met ons en met je buddy. Want samen sporten we meer!
 

                                                                                                                   

lees ook

Het belang van een fietspositie op maat

Doordat we het laatste jaar vooral aangewezen waren buiten te sporten, is Vlaanderen massaal gaan wandelen, fietsen en lopen.…

Fietsen

Goed voorbereid starten met sporten

Je bent gebeten om te starten met sporten. De mindset en de wil zijn er al. Nu nog het lijf in gang krijgen. Hoe begin je…

Training

Waarom Emma Wandelt: Uitzonderlijke Panorama's

Wandelen brengt mijn gedachten tot rust, geeft me het gevoel dat mijn lichaam een inspanning moet doen en biedt me de gelegenheid…

Wandelen

Waarom Emma Wandelt: Cultuurverruimende Kastelen

Wandelen is voor mij het leukst wanneer ik telkens weer nieuwe ontdekkingen kan doen. Gelukkig valt er in België heel wat…

Wandelen